VALITSUSKRIISIST JA UUE VABARIIGI VALITSUSE MOODUSTUMISE ALUSTEST

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei Keskjuhatus tervitab senisel kolmikliidul põhinenud Vabariigi Valitsuse tagasiastumist. Tagasiastumine võimaldab peatada rea Eesti riikluse ja ühiskonna arengule kahjulikke protsesse, ühiskonna traditsiooniliste sotsiaalsete väärtuste lammutamist, astuda samme Eesti tuleviku rajamiseks uuele rahvusliku ühtsuse kokkuleppele, valmistada ette rahvuslikele huvidele vastavaid sise- ja välispoliitilisi muudatusi.

Seoses alanud konsultatsioonidega uue Vabariigi Valitsuse moodustamiseks ESDTP Keskjuhatus deklareerib:

1. Uus Vabariigi Valitsus on oma iseloomult eelkõige üleminekuvalitsus 2003. a. riigikogu korraliste valimiste eel, kelle ülesandeks on sise- ja välispoliitilisi rõhuasetusi muutva 2003. aasta riigieelarve ettevalmistamine. 2002. a. poliitilised rõhuasetused ja suunad, mis tulenevad väljakuulutatud riigieelarve seadusest, vajavad korrigeerimist eelkõige seal, kus need võimendavad Eesti sisevastuolusid: vastuolusid nn. Esimese Eesti ja Teise Eesti vahel.

2. ESDTP toetab eeltoodut arvestavalt ideoloogiliselt määratluselt laiapõhjalise valitsuskoalitsiooni teket, mis annaks võimaluse minna vastu 2003. a. korralistele riigikogu valimistele uue rahvusliku ühtsuse kokkuleppe kavandiga. Sellise valitsuskoalitsioonina käsitleb ESDTP Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioonivalitsust, kelle ülesandeks oleks ühiskonnasiseste uute vapustuste vältimine 2002. a. ja poliitiliste muutuste ettevalmistamine 2003. a. riigikogu valimiste järgseks perioodiks.

3. ESDTP Keskjuhatuse esindaja riigikogus on valmis eelpoolnimetatud valitsusliitu toetama eeldusel, et peatatakse rida veel ettevalmistusel olevaid reformipakette, kutsutakse riigikogu menetlusest tagasi neid kajastavad seaduseelnõud ning kaasatakse Sotsiaaldemokraatlik Tööpartei osapoolena uue rahvusliku ühtsuse kokkuleppe ja sellega seonduvalt 2003. a. riigieelarve kavandamisse.

4. ESDTP ei pea õigeks 2002. a. erakorraliste riigikogu valimiste esilekutsumist põhjusel, et uuel võimalikul valitsusenamusel ei jätku ettevalmistusaega muuta 2002. a. riigieelarvega juba kindlaks määratud prioriteete ega ka suunata 2003. a. riigieelarve kujundamist.

ESDTP esimees
Tiit Toomsalu

Noortesektsioon
Aruanded